Samenwerking SCAB en Caritas Urk

SCAB en Caritas Urk gaan samenwerken door kunst in te zetten voor het gemeenschappelijk belang, aan de hand van de vraag: kunnen kunst en welzijn elkaar versterken en bijdragen aan een positief leefklimaat?

Initiatiefnemer van dit project is beeldend kunstenaar Stieneke Oeverbeek. Zij kwam op het idee tijdens het ouderenatelier waarin ze een groep dames begeleidt vanuit het Mit Eenkangerproject van Caritas Urk. Stiekeke: ”Tijdens deze ochtenden zagen ze dat ik bezig was met het maken van netsculpturen. Zij vertelden mij dat het netten boeten vroeger vaak vrouwenwerk was, omdat de mannen op zee waren. Zo werkten de vrouwen ook mee aan de visserij. Dit ambacht waren deze vrouwen nog niet verleerd. Ik vind het inspirerend om te zien hoe deze vrouwen in hun kracht kwamen te staan toen ze mij meenamen in hun kennis en kunde van de ambacht en de verhalen die daarbij loskwamen.”

Open call


Met dit project is er ruimte gemaakt voor nog twee kunstenaars die hun eigen kunstpraktijk willen inzetten voor deelnemers van Mit Eenkanger en andere welzijns-doelgroepen. ”We zijn op zoen naar kunstenaars vanuit verschillende disciplines, onder andere podiumkunsten, theater, zang ‘game character design’ en 3D printing. De bedoeling is dat de kunstenaars in de keuken van de welzijn meekijken, meelopen met de bestaande activiteiten van Caritas Urk en en van daaruit inspiratie opdoen. De meeloopperiode start in april 2023. We werken daarmee met de ‘fair practice code’ waarbij de kunstenaar een vergoeding krijgt van 5.000 euro, inclusief meeloopperiode, projectplan, tien workshops, en lessen en eindpresentatie.” Om die kunstenaars te vinden schrijven SCAB en Caritas Urk een open call uit. Professionele kunstenaars kunnen hun ideeën voor community-artprojecten en hun visie voor de inzet van kunst in welzijn opsturen. Uit de inzendingen worden de twee andere kunstenaars geselecteerd SCAB nodigt geïnteresseerden uit voor de voorlichtingsavond op 8 maart van 20:00 uur tot 21:00 uur bij de Galerie Plein 1890 Wie meer wil weten of wil laten weten dat hij of zij komt: info@scaburk.nl.

Op de foto v.l.n.r.”Anne Salomonson (directeur-bestuurder Caritas Urk), Stieneke Oeverbeek (kunstenaar) en Jacob Oeverbeek (bestuursvoorzitter SCAB).

https://scaburk.nl/

  Vertel ons waarom je ontevreden bent.

  Dit zal sluiten in 20 seconden

   Laat ons weten waarom je matig tevreden bent.

   Dit zal sluiten in 0 seconden

    Fijn om te horen, laat het ons weten.

    Dit zal sluiten in 0 seconden

     Vertel ons waarom je ontevreden bent.

     Dit zal sluiten in 0 seconden