team-spirit-2447163_1920
team-spirit-2447163_1920
team-spirit-2447163_1920
team-spirit-2447163_1920
previous arrow
next arrow

MUSEUM HET OUDE RAADHUIS

Over het museum

Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Urk. Hier krijgt u een indruk van de leefomstandigheden van vroeger. Deze waren hard, met ontberingen van en op de voormalige Zuiderzee. Maar ook karakteristiek en met een eigen klederdracht, dialect en een groot saamhorigheidsgevoel. 

Educatieprogramma: ‘’Urk , eiland af’’

In “Museum het Oude Raadhuis’’ bieden wij de interactieve rondleiding ‘’Urk, eiland af’’ aan. Hier staat het verhaal van Urk centraal. De kinderen leren over de bijzondere klederdracht die gedragen werd op het voormalige eiland, de levensgewoonten, de visserij, de gevolgen van de Zuiderzeewet en ‘’het wonder van Urk’’. Kinderen worden zicht bewust van het bijzondere plekje in Nederland waar zij wonen.

Omschrijving van de activiteit

Bij aanvang van de les wordt de Urkervlag gehesen en het Urker volkslied gezongen. De rondleiding begint met kennismaking van het gekozen onderwerp afhankelijk van het niveau van de groep.

Bijvoorbeeld:

 • Rondleiding start bij de maquette van het eiland Urk. Hier wordt vertelt over de ontwikkeling van het eiland en als activiteit zoet water en zout water geproefd.
 • Door middel van een bezoek aan de Urker visserswoning wordt aan de kinderen getoond hoe er vroeger geleefd werd op Urk. De kinderen leren bijvoorbeeld hoe er vroeger water werd geput en het gebruik van verschillende gebruiksvoorwerpen uitgelegd.
 • Kinderen leren over de Urker klederdracht. Welke klederdracht er werd gedragen en dat dit nog steeds kan. De kinderen worden uitnodigt om zich te verkleden in het “Urker” en leren de volgorde benoemen van de Urkerdracht.
 • Door middel van een woordenquiz raden de leerlingen waar welke woorden en uitdrukkingen voor gebruikt werden.

De rondleiding eindigt in  de filmzaal met het bekijken van een film over de geschiedenis van Urk in vogelvlucht.

Cultuur educatie

“Museum het Oude Raadhuis’’ biedt het primair onderwijs, van groep één tot en met groep acht, een erfgoedprogramma aan. Het verhaal wordt afgestemd op de verschillende doelgroepen. De doelstelling van het museum is dat leerlingen “De geschiedenis van Urk” leren kennen. Aan de hand van de geschiedenistijdlijn en de achtergrond van verschillende gebeurtenissen in het verleden gaan we de leerlingen meenemen op basis van niveau en leeftijd. Hierbij staat het prikkelen van verschillende zintuigen centraal.

Er is voldoende ruimte voor eigen initiatief en vragen. Kinderen ervaren zo zelf dat een museum niet stoffig en saai hoeft te zijn. Een voorbereidende les in de klas behoort tot de mogelijkheden, eigenlijk een must voor een leerzaam bezoek aan het Urker museum. 

Na de les weten de leerlingen* Dat Urk vroeger een eiland was.* Het verschil tussen het leven op Urk vroeger en nu.* Hoe het was om op het eiland te wonen, te werken en te spelen.* Hoe ze het Urker volkslied mee kunnen zingen op zijn of haar Urkers.* Dat er klederdracht werd gedragen en dat dit nog steeds kan* Het verhaal van de IJsvlet* Armoede en vrijgevigheid op Urk* Dat zout water zoet water werd en wat de gevolgen hiervan waren

 • Locatie: Museum het oude Raadhuis
 • Lesvorm: voorbereidingsles op school & interactieve rondleiding in het museum
 • Lesduur: beiden ongeveer 1 uur
 • Aantal deelnemers: afhankelijk van de groep/klas
 • Prijs: €2,50 per leerling
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Bijzonderheden

Deze lessen zijn bedoeld voor groep 4 t/m 8 van het basisonderwijs. 

Vraag de kinderen ter voorbereiding op de eerste les (op school) om foto’s van bebe of bessie (al dan niet gekleed in het Urker), mee te nemen. Deze foto’s kunnen dat gedurende het project opgehangen worden in de klas. Zo wordt de geschiedenis dichter bij de kinderen gebracht, en leren kinderen dat geschiedenis niet alleen maar ver weg is. Vraag de kinderen naar typische Urker gewoontes en gebruiken.

De lesbrief voor de docent is in ontwikkeling.

Contactgegevens
Museum het oude Raadhuis
Wijk 2-2
8321 EP Urk
T: 0527-683262
E: museum@urk.nl of jrh@vriendenvanurk.nl


EUT DE KUNST  – MODULES MUSEUM SCHOKLAND

Korte omschrijving
TIJDMACHINE: Met deze modules maak je een heuse sprong terug in de tijd. Je leert de mensen kennen die ooit op Schokland of directe omgeving woonden. Hoe zagen ze eruit, wat deden ze in hun dagelijks leven, welke gevaren moesten ze trotseren en wat waren hun specifieke gewoontes? Geschiedenis wordt op een creatieve manier verbonden met lokaal erfgoed. Elke module bestaat uit:

 • Voorbereidende les (door de leerkracht op school)
 • Excursieworkshop (door een vakdocent op Schokland)
 • Verdiepende les (door de leerkracht op school)
Categorie; erfgoed/historie Groep/locatie 
Prehistorie: leven op de klei
Wie waren deze geheimzinnige bewoners van Schokland? Hoe bouwden ze hun huizen en hoe kwamen ze aan eten? Dit leer je door het maken van een potjesarchief. Dat komt tot leven tijdens de workshop in het museum, waar je een prehistorisch dorp maakt met natuurlijk materiaal.
5-8 Museum Schokland(Middelbuurt) 
Middeleeuwen: de roofridders van Kuinre
Je ontmoet ridder Henric de Crane en maakt kennis met het ruige leven van deze beruchte rovers. Niets was veilig in hun buurt en ze waren ook nog eens bekwaam in valsmunterij. Tijdens de workshop in het museum schuif je aan tafel voor een heus feestgelag. Terug op school teken je al deze indrukken op in een eigen scheepsjournaal.
5-8 Museum Schokland(Middelbuurt) 
De Schokkers: vissers van de Zuiderzee
Hoe was het om met maar weinig bezittingen op een eiland te leven in de Zuiderzee? Kunstenaar Ernst Leijden woonde een poosje tussen het ruige vissersvolk, speciaal om ze te schilderen. Tijdens de in het museum leer jij een paar van zijn speciale technieken!
5-8 Museum Schokland(Middelbuurt)  
De pioniers: van hier tot aan de horizon
De Noordoostpolder: net klaar en nog helemaal leeg… Heel veel mensen wilden maar wat graag komen wonen op deze grote, kale vlakte! Wie waren deze pioniers? In het museum ontdek je door een aantal spannende proeven dat het nog niet zo eenvoudig was om geselecteerd te worden. Vervolgens maak je een eigen, creatieve polderkaart!
7-8 Museum Schokland(Middelbuurt)  
 • Lesduur: 1,5 uur
 • Prijs: €105,= per les
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar

Bijzonderheden

De lessen staan beschreven in een lesbrief, die na aanvraag automatisch wordt toegezonden. Indien gewenst kan de voorbereidende en/of verdiepende les tegen meerprijs ook door een vakdocent gegeven worden.

Contactgegevens
Cultuurbedrijf Noordoostpolder
Harmen Visserplein 2
8302 BW Emmeloord
T: 0527-760 600
E: info@cultuurbedrijfnop.nl
I: www.cultuurbedrijfnop.nl


EUT DE KUNST – WORKSHOPS MUSEUM SCHOKLAND

Korte omschrijving
SPEUREN OP SCHOKLAND:Tijdens deze workshops speur je naar geheimen van het ‘vergeten eiland’ Schokland. Een bijzonder gebied, met zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd en ruim 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis. Schokland is een icoon van het waterverhaal van Nederland en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Categorie; Erfgoed/HistorieGroep/locatie 
Op een eiland
Een visser roept HELP op dat kleine eiland, midden in de ruige Zuiderzee. Het eiland wordt alsmaar kleiner! Hoe komt dat? Met klei en natuurlijke materialen bedenk je je eigen stukje avontureneiland én samen maak je Schokland weer groter. Een eerste kennismaking met de bijzondere geschiedenis van dit lokale werelderfgoed.
1-3 Op school  
Wonderkist
Tijdens een speurtocht door Museum Schokland vind je wonderlijke dingen. Het is de verzameling van Jannetje, die vroeger op het eiland woonde. Bij elk voorwerp hoort een spannend verhaal. In het atelier op zolder maak je vervolgens zelf een bijzonder mini-museum.
3-4 Museum Schokland(Middelbuurt)  
Expeditie Schokland
Een zwerftocht met live muziek, waarbij de geschiedenis van het eiland Schokland tot leven komt. Met de Expeditie kit (doe-map) doe je een aantal mini-onderzoekjes. Je gaat op zoek naar schatten uit het verleden en maakt een eigen kunstwerkje. Met de map kun je op school of thuis nog verder werken.
3-6 Museum Schokland(Middelbuurt)  
 • Lesduur: 1,5 uur
 • Prijs: €105,- per les
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar

Bijzonderheden:

Deze workshops worden begeleid door een vakdocent in samenwerking met Museum Schokland. 

Contactgegevens
Cultuurbedrijf Noordoostpolder
Harmen Visserplein 2
8302 BW Emmeloord
T: 0527-760 600
E: info@cultuurbedrijfnop.nl
I: www.cultuurbedrijfnop.nl


EUT DE KUNST – MODULES

Korte omschrijving

Een module bestaat uit 3 lessen, gericht op verdieping van het cultuuronderwijs en samenhang met andere vakgebieden. Op deze manier werk je aan je culturele competenties, die ook in bredere zin deel uitmaken van je ontwikkeling: beleven, creëren, reflecteren en presenteren. 

Elke module bestaat uit: 

 • Voorbereidende les (door de leerkracht op school)
 • Workshop (door een vakdocent op school of Cultuurbedrijf)
 • Verdiepende les (door de leerkracht op school) 

De lessen staan beschreven in een lesbrief, die na aanvraag automatisch wordt toegezonden. Indien gewenst kan de voorbereidende en/of verdiepende les tegen meerprijs ook door een vakdocent gegeven worden.

         Categorie; Historie/ERFGOED FLEVOLANDGroep/locatie 
Leeftijdsmuseum
Ontdek je eigen geschiedenis, het allereerste erfgoed dat je leert kennen! Je verzamelt foto’s en voorwerpen en ontdekt tijdens de workshop hoe leuk taaltekenen is. Tot slot maak je een vitrinekastje over jezelf van vroeger voor een echte museumtentoonstelling in de klas.
1-2op school 
Dansende bodemschatten
Hijs je de zeilen! Zo verken je de Zuiderzee, net als vroeger toen de VOC-schepen hier voeren. Met beweging en dans ga je ook op zoek naar scheepswrakken. Tijdens de dansworkshop ga je op ontdekkingstocht onder de grond en kruip je in de huid van echte archeoloog.
3-4op school 
Water wordt land
Historische verhalen en liedjes nemen je mee op tijdreis door Flevoland van de oudheid tot nu. Je tekent een tweeluikje van de Zuiderzee als Flevo Lacus en Almaere. Tijdens de muziekworkshop leer je de Zuiderzeeballade. Tot slot schilder je de woeste wateren en bezing je ons IJsselmeer van nu.
5-6op school 
Flevoroots
Via de symbolen van beeldend kunstenaar Willem Hoogeveen maak je kennis met de geschiedenis van de polder. Dan ontwerp je een persoonlijk symbool dat iets vertelt over wie jij bent. Tijdens de beeldende workshop maak je samen een herkenningsteken voor de school. Mooi om daarna te exposeren!
7-8 les 1 en 3:op schoolles 2:Cultuurbedrijf 
 • Lesduur: 1 uur
 • Prijs: €68,= per les
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar

Contactgegevens
Cultuurbedrijf Noordoostpolder
Harmen Visserplein 2
8302 BW Emmeloord
T: 0527-760 600
E: info@cultuurbedrijfnop.nl
I: www.cultuurbedrijfnop.nl


FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK

Erfgoededucatie: Het Loo 

Flevomeer Bibliotheek werkt samen met Paleis het Loo. Paleis het Loo verzorgt Paleislessen in de bibliotheek. Deze lessen zijn heel geschikt om op te nemen in uw cultuureducatieplan. U kunt kiezen uit de volgende lessen:     

Groep 1 en 2: Vertelvoorstelling ‘Prins Willem danst’

Dit project bestaat uit een lesbrief met een voorbereidende les en suggesties voor een projectweek en een themacollectie boeken over prinsen en prinsessen e.d.

Het verhaal gaat over het hondje Willem Waf. Willem is niet zomaar een hond; hij is een hond die koninklijk kan dansen. Willem gaat op zoek naar iemand waar hij samen koninklijk mee kan dansen. Tijdens het project brengen de kinderen een bezoek aan de bibliotheek waar de vertelvoorstelling plaatsvindt.

Tijdens de vertelvoorstelling maken de kinderen kennis met alle dieren rondom het Paleis. Samen met de museumdocent beelden ze de dieren uit, ontdekken ze hoe en of de dieren kunnen dansen. Voorafgaand aan het lezen van het prentenboek leren ze ook het Koninklijke dansje van Willem zelf.

 • Locatie: in de bibliotheek
 • Doelgroep: Groep 1 en 2
 • Periode: februari en maart
 • Duur: mininmaal 1 week met daarin de vertelvoorstelling in de bibliotheek van 50 minuten
 • Inschrijven: via de webshop op www.flevomeerbibliotheek.nl
 • Informatie: lokale contactpersoon Flevomeer Bibliotheek Urk: Marja Spit, m.spit@flevomeerbibliotheek.nl 
 • Kosten: €80,- per  klas, inclusief reiskosten docent vanuit Apeldoorn. 

Groep 6 t/m 8: Nederland & Oranje

Dit project bestaat uit 3 lessen waarvan 1 in de bibliotheek. U krijgt een lesbrief met een PowerPointpresentatie. Daarnaast is een kleine themacollectie over prinsen en prinsessen onderdeel van het project.

Tijdens de les in de bibliotheek maken de kinderen door middel van geluidsfragmenten, voorwerpen en foto’s kennis met de verschillende Oranjes. Wie verdient een ereplaats? Als echte kunstenaars maken leerlingen hun monument met boetseerwas. Tijdens het project maken de leerlingen op een speelse manier kennis met de geschiedenis van de Oranjes en Paleis Het Loo. Op de site van Paleis Het Loo kunt u de details bekijken.

 • Locatie: in de bibliotheek
 • Doelgroep: Groep 6,7,8
 • Periode: februari en maart
 • Duur: Minimaal 1 week met daarin het bezoek aan de bibliotheek van 120 minuten
 • Inschrijven: Via de webshop op www.flevomeerbibliotheek.nl
 • Informatie: Lokale contactpersoon, Flevomeer Bibliotheek Urk,Marja Spit, m.spit@flevomeerbibliotheek.nl
 • Kosten: €80,00 per klas, inclusief reiskosten docent vanuit Apeldoorn. 

 Groep 5 en 6: Toen in Flevoland                                 

Dit project legt een verbinding tussen leesbevordering en erfgoededucatie. Vijf historische foto’s met diverse voorwerpen laten leerlingen kennismaken met het leven zoals dat vijftig jaar geleden in Flevoland was. Jeugdboekenschrijver Peter Smit schreef passende verhalen bij de foto’s en voorwerpen. Er wordt een fictieve familie gevolgd, met name de negenjarige Floortje en de zevenjarige Frank. Er staan vijf belangrijke aspecten in een kinderleven centraal: geboorte, de eerste jaren op school, het leven in huis, buiten spelen en de geschiedenis van de Zuiderzee. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met het Nieuwland Erfgoedcentrum en bestaat uit een lesbrief, foto’s en voorwerpen en een collectie boeken.

Maak bij dit project gebruik van de introductie les van één van onze bibliotheekmedewerkers.


CULTUURROUTE – TOURIST INFO

Korte omschrijving

De cultuurroute is een nieuwe speurtocht door het oude deel van Urk. De kinderen krijgen een routekaart en rugzak mee met daarin verschillende attributen die nodig zijn bij de verschillende opdrachten. Er wordt o.a. aandacht geschonken aan de visserij, het dialect, de klederdracht en de geschiedenis. Door inlevingsvragen, nadenk- of doe opdrachten zullen de kinderen actief bezig zijn om op een speelse manier het eilandgevoel van de Urkers te beleven. 

 • Locatie: binnen en buiten
 • Lesvorm: op een speelse manier het leven op een eiland ontdekken
 • Lesduur: 2 uur
 • Aantal deelnemers: 1 – 32
 • Prijs: € 3,50 per leerling

Bijzonderheden

Per groep of individueel te verkrijgen bij Tourist Info Urk (TIU)

Contactgegevens
Tourist Info
Wijk 2 – 2
Urk
T: 0527-684040
I: www.touristinfourk.nl


RONDLEIDING VUURTOREN URK

Korte omschrijving

Behandeling geschiedenis vaarwegmarkering en beklimming Vuurtoren. 

 • Locatie: Vuurtoren Urk
 • Lesvorm: instructie
 • Lesduur: 1 uur
 • Aantal deelnemers: max. 20 per keer
 • Prijs: € 2,= per leerling

Bijzonderheden

Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 10 – 12 jaar. Minimaal 1 begeleider per 20 kinderen. 

Contactgegevens
Vuurtoren Urk
Vuurtorenstraat 80
Urk
Geopend op afspraak
T: 0527-681582


STEGEN EN VLUCHTWEGEN

Korte omschrijving

Onder leiding van een gids maken de kinderen een speurtocht door het oude Urk waarbij verteld wordt over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Om te weten wat er zich afspeelde in ons dorp tijdens deze oorlog heeft gids Jaap Bakker de tocht ‘Stegen en Vluchtwegen’ door het dorp samengesteld. Een tocht over de oorlogstijd op Urk en hoe de stegen gebruikt werden als vluchtwegen. 

Waar zaten de schuilplekken en welke mensen waren erbij betrokken. We willen jong en oud vertellen dat de mensen in die tijd niet vrij waren en onrecht en honger leden. Maar ook van mensen die trouw en moedig waren, soms met gevaar voor eigen leven. We willen deze educatieve en culturele tocht bij u onder de aandacht brengen om de jeugd te informeren over de oorlogstijd in hun eigen woonplaats. Dit doen we met verhalen op tastbare plaatsen en ondersteunen dit eventueel met inzet van figuranten. We hebben ook een lesbrief ontwikkeld. Hierin staan vragen die tijdens de tocht aan bod komen. 

 • Locatie: buiten, oude dorpskom
 • Lesduur: 1,5 uur
 • Aantal deelnemers: 15
 • Prijs: € 7,50 per leerling (<12 jaar), groepstarief kan besproken worden

Bijzonderheden

Graag vooraf reserveren. 

Contactgegevens
Tourist Info
Wijk 2 – 2
Urk
T: 0527-684040
I: www.touristinfourk.nl


HEEMKUNDE LES ‘TAAL & CULTUUR’

Korte omschrijving 

Er wordt verteld over het dialect, fotowerk en er wordt een verhaal verteld. Aan het eind is er een vragenkwartiertje. 

 • Lesvorm: dialoog
 • Lesduur: 1 uur
 • Aantal deelnemers: max. 35
 • Prijs: € 50,= (voor de stichting)
 • Bijzonderheden: het aanbod loopt steeds van september tot april

Contactgegevens
Documentatiecentrum Urk
Lacon 12
8321 SR Urk
E: kjromkes@hotmail.com

  Vertel ons waarom je ontevreden bent.

  Dit zal sluiten in 20 seconden

   Laat ons weten waarom je matig tevreden bent.

   Dit zal sluiten in 0 seconden

    Fijn om te horen, laat het ons weten.

    Dit zal sluiten in 0 seconden

     Vertel ons waarom je ontevreden bent.

     Dit zal sluiten in 0 seconden